Emziren Anne: Annezen'de Bebek Yogası

Mart 01, 2015

Annezen'de Bebek Yogası

Hamileliğimin çok sakin, huzurlu ve sağlıkla geçmesinin etkenlerinden bir tanesi Annezen Yoga Stüdyosu ve hocam Ayça Yılmaz Gülseven'di. Yazın boğucu sıcakları hariç her hafta  ya da 2 kez mutlaka koşarak gittiğim bir Stüdyo'ydu Annezen.

Kalamış'ın sakinliği ve yeşili içinde bahçenin kapısından girdiğin anda başlayan bir yumuşama olurdu bedenimde. Bahçede apartman sakinlerinin sevgiyle büyüttükleri yavru kediler karşılar beni ve peşimden ayrılmadan kapıya kadar eşlik ederler. Tabii ki, kapıdan benimle içeri fırlayıp hemen giriş katında bulunun Annezen'e benden önce dalıvermeye çalışırlardı:)

Sonra Ayça beni kapıda karşılar ve dersten önce oradaki diğer arkadaşlarla mutlaka kısa bir sohbet ederiz. Yogaya geçtiğimizde ise gerçekten kanımın daha hızlı aktığını, aldığım her nefesin daha da fazla hücreye hayat verdiğini hissederdim. Gerçekten her nefesi hissederdim.

Ben hamile yogasına başlamadan evvel, burada daha önce de bahsettiğim yoga hocası arkadaşım Yelina'yla konuştuğumuzda, bana yogaya mutlak suretle başlamamı tavsiye etmişti. Ben de saf gibi  hamile yogasının (adı üstünde hamileler için olduğunu bildiğim için) tamamen nefes alıp vermekle, 3-5 esneme gevşeme hareketiyle ve bir kaç pozdan ibaret olduğunu varsaymıştım.

Ay ne kadar yorabilirler ki hamile insanı? Kendini zor taşıyor bir yerden sonra bu kadınlar, demek ki zorlayıcı değil gevşetici rahatlatıcı pozlar olmalı.

Heeee canım hee. Bu hayatımın sabiti ya. Hayatımda her şey değişir bu saf şuursuzluk değişmez; benim canım sabitim.

Her yoga dersinden sonra Ayça dersin nasıl geçtiğini sorduğunda söylediğim gibi, "Kan, ter ve gözyaşı içinde!" geçiyordu dersler :) Şaka bir yana, evet, çok çok fazla terlerdim ama her ders çıkışında bir o kadar da rahatlamış hissederdim. Sanki döktüğüm her ter damlasıyla kaslarımda etimde biriken sıkıntıyı ağrıyı da atıyordum vücuttan. Öyle bir meretti bu yoga!

 Ondandır ki, sabah kalktığımda başımda ağrı varsa Göksel bana "Bugün gitme istersen" dediğinde "Esas bugün gitsem iyi olur" derdim. Ve dersin ilk 10 dakikasında yaptığımız meditasyon sonrasında ağrıdan eser kalmazdı.

Bana sabahlara kadar nefesin öneminden bahsederlerdi önceden de kulak arkası yapar, "hee ya hee" der geçerdim. Ama nefesin farkına varabildiğinde onun gücünü de anlamaya başlayabiliyorsun.  Annezen'in sitesinde şöyle der mesela hamile yogası için ;

"Yogada asana (poz) ve nefes bir bütün. Hareketler nefesle birlikte akıyor. Hamilelik döneminde öğrenilen ‘yoga nefesi’ ve nefes teknikleri doğru nefes alımını sağlıyor; hamilelikle birlikte artan oksijen ihtiyacını karşılıyor; beden ve zihnin dengelenmesine böylece endişelerin yatışmasına yardımcı oluyor"

İşte böyle sihirli bir yer Annezen ! O yüzdendir ki son haftama kadar gittim ve 39. haftam da bile kan ter içinde yoga yapıyordum.
Murat doğduktan sonra çok niyetlendim ama bir türlü kısmet olmadı anne-bebek yogasına gitmek. Ta ki bu perşembeye kadar. Geçtiğimiz perşembe günü aylar sonra tekrar Annezen'deydim. Yine Murat'laydık; yine Ayça bizi kapıda karşıladı:) Hatta Murat sesini tanımış bile olabilir ( ki Ayça'ya göre bazen tanıyorlardı) çünkü çok sakindi ve sorgulamadı Ayça'nın onu kucaklayışını:) Murat'la anne karnında yoga yaptığı arkadaşı da oradaydı,  aylık olmuştu o da:)

Çok mutlu, çok huzurlu ve çok doyurucu bir saat geçirdik orda. Murat'ın  bütün vücudunun çalıştırdık, sakinleştirdik, ve en güzeli belki de beraber şavasana'da yatarken emzirmek oldu. Hamile iken şavanasa pozunda bir elim karnımda bir elim kalbimde olurdum; "huzur bu" derdim. Yok yok, huzur o değilmiş; buymuş:) Artık her perşembe huzuru bir kez daha şavasana'da yakalamaya Annezen'de olacağız Murat'la.

Henüz bebeği emeklemeye başlamamış bütün anneleri davet ediyorum buradan. Mutlaka bebeğinizle yoga yapın!

23 yorum:

  1. yoga ile ilgili çok şey okudum ama bir türlü cesaret edip gidebilenlerden değilim. işe yaradığı konusunda endişelerim de yok değil hani. Siz faydasını gördüğünüzü söylüyorsunuz.denemek lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka deneyin. Ben de çok şüpheci yaklaşıyordum senelerdir. Hamileyken tanıştım, keşke önce başlasaydım diyorum şimdi

      Sil
  2. Benim hamileliğim de çok sakin geçti. Yogaya filan ihtiyaç duymadım ama çoğu hamile bayanın stres olduğunu gördüm. Özellikle bir arkadaşım vardı ki her saniye strese girerdi. Ya kilo aldığını ya bebeğine bir şey olduğunu düşünürdü. Yakınlarımızda olsa böyle uygulamalar kesinlikle gitmesi gerekirdi. Öyle böyle şimdi bebeği 6 aylık maşallah :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maşşallah e büyümüş artık o :) Ben de yapı olarak çok sakinimdir belki de o yüzden yogadan hemen geri dönüş alabildim:)

      Sil
  3. Hamilelik dönemi anne adaylarının gerçekten stresten uzak durması gerekiyor çünkü bebek bu tür olumsuz duyguları hissettiğini düşünüyorum.
    Yoga rahatlatan bir uygulama siz de faydasını görmüşsünüz ne güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Stres normalde bile insanlara zararı çok. Hele ki hamilelikte çok daha fazla dikkat edilmeli. Bebeğe etkisi çok oluoyr. Doğduktan sonra bile bebeğin karakterine etkisi var

      Sil
  4. Anne adayları açısından denenmesi gereken bir yöntem tabi ki hele sizde bir anne olarak deneyip onay veriyorsanız tamamdır bu iş :D

    YanıtlaSil
  5. Doğrudur yapmak lazım tavsiyeniz tavsiyemizdir :D

    YanıtlaSil
  6. Yoga her şeye iyi geliyor hangi hastalığa baksam yogayı tavsiye ediyorlar :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir meret kendisi hakikaten:) Bence bir sebebi yüzme gibi vücudun nerdeyse bütün kaslarını çalıştırması ikincisi ise hem bedenen hem de ruhen bir dinginlik kazandırması.

      Sil
  7. Yoga insan sağlığını hem psikolojik hemde fizyolojik olarak olumlu yönde etkilemektedir. Bu nedenle kişinin iç huzurunu ve psikolojik dengesini sağlamlaştırır. Bence zamanı olan herkes yoga yapmayı denemeli :)

    YanıtlaSil
  8. Yoga veya başka bir spor mutlaka hem anne hem bebek için önemli. Hamilelik surecinde ben hamile yogasinin cok faydasini gordum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle hamile yogası vücudun yaşadığı sıkıntıya yardımcı oluyor

      Sil
  9. Yoga seviyeleri olan ve yavaş yavaş atlatılan en sonunda bana göre insanı her türlü şeye hatta kendine bile duyarsızlaştıran bir sistem. Hayatta bu kadar dert stres ve bir sürü gerçek varken dertsiz bir yaşama isteğini kabul etmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Değişik bir bakış açısı ama hoşuma gitti. Bence yoga insanı dertsizleştirmiyor. Ama dertler içinde nefes almana yardımcı oluyor. Kafayı toparlayıp "tamam , şimdi şuradan başlayayım" demene yardımcı oluyor gibi.

      Sil
  10. cok faydalı bir site herkese tavsiye ederim .tebrikler cok faydalı bir siteniz var hızla buyuyup internet sektorune buyuk bir atacagınıza hicbir kuskum yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, öyle internet alemini kasıp kavurma gibi bir niyetle çıkmadım yola ama :)

      Sil
  11. Esra hanım bayanlara yanıt vermiş erkeklere yanıt vermemiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa rezalet, gerçekten öyle bir durum olmuş:) Ben cevapları gece oğlanı uyuttuktan sonra veriyorum da gözden kaçıyor bazılar. Hatırlattığınız için teşekkür ederim :)

      Sil
  12. Merhaba,
    Blogunuzu takibe aldım bana da beklerim. Sevgilerle....
    www.neclasolen.com

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?