Emziren Anne: NIFTY TEST

Nisan 04, 2014

NIFTY TEST

Dün 12. Haftaya girdi hamilelik. Bebegimiz bu hafta incirden büyüdü ve artik bir lime oldu:)
Doktorum Cem Bey'in tavsiyesi üzerine ikili test yerine NIFTY (Non-Invasive Fetal Trisomy) test için kan verdim.
Doktordan önce duymamıştım açıkçası bu testi. Ikili testin 85% kesinliği varken bu yeni testin 99.9% kesinliği varmış.  Yani her hangi bir kromozom bozukluğu olup olmadığını üçlü test kesinliğinde ama sadece kan vererek alabiliyoruz.

Peki nasıl yapılıyor? 12 ile 24. haftalarda her hangi bir zamanda yapılabiliyor. Anne kanında bebeğin DNAsı tespit edilerek genetik laboratuvarında trizomi 13 (Patau), 18 (Edwards) ve 21(Down) için tarama yapılır. Bunlardan en yaygın olarak bilineni trizomi 21 yani down sendromudur. Bu genetik bozuklukların bebekte olup olmama ihtimalini düşük tehlikesi olmaksızın yapmayı sağlar Nifty.
.
Test hakkında detaylı bilgiye doktorunuzdan ulaşabilirsiniz. Henüz yeni Türkiye'de uygulanmaya başlansa da amniyosenteze güvenli ve düşük tehlikesi olmayan bir alternatif olduğundan hızla yaygınlaşıyormuş duyduğum kadarıyla.

Nedir ne değildir diye araştırırken niftyturkiye.com sitesine denk gelmiştim. Genel anlamda test hakkında hanmilelere bilgi sağlayan bir site. Düşünüyorsanız bir girin bakının derim.

Tek olumsuz yanı fiyatı.  Oldukça pahalı bir test. Genetik testi olduğundan 2000 tl nin üzerinde ve sigorta şirketleri tamamını ödemeye pek yanaşmıyorlar.
Dolayısıyla benim tavsiyem eğer sigorta karşılamıyorsa önce ikili testi yaptırmak;  eğer risk yüksek çıkarsa "invasive" amniyosentez yerine bu NIFTY testini yaptırıp kesin sonuç almak olacaktır.
Unutmadan; test sonuçlarını almak 2 haftayı buluyor. Yani biraz sabır lazım:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz ne dersiniz?